Něco se bohužel nepovedlo. Zkuste to prosím znovu
Děkujeme za Vaše přihlášení k odběru newsletteru. Potvrzení včetně slevového kódu už míří do Vaší e-mailové schránky.
Výhody s newsletterem
Logo Letecké zážitky

Specialisté na letecké zážitky. Jsme piloti a milujeme létání :)

Už s námi letělo 27 853 lidí

Zavolejte a poukaz máte do 5 minut! 777 920 255

Zpět

Akrobatické létání - rozhovor s Michalem Tvrzníkem

Michal Tvrzník, turnovský rodák, je mladý sympatický a hlavně talentovaný pilot. Při studiu ČVUT si dodělává ATPL výcvik a ve volných chvílích si užívá výkruty a přemety při akrobatickém létání!

Michala jsme vyzpovídali ještě před začátkem sezóny. Třiadvacetiletý, stále vysmátý pilot nám prozradil, jak se k létání dostal, jaké má plány do budoucna a co všechno obnáší akrobatické létání.

1) Kdo Tě k létání přivedl?

Všechno to začalo stavěním plastikových modelů a navštěvováním leteckých dnů. To, že bych sám mohl létat, mě napadlo až trochu později, kdy jsem začal s dědou létat na ultralightu, to mi bylo tak 7 let.

2) Proč si se rozhodl pro akrobatické létání?

Akrobacie samotná pro mě byla vždy leteckým vrcholem.  Po výcviku u Classic Trainers jsem pokračoval přípravou na závody u Jirky Durase v Karlových Varech.

3) Když bys měl poradit zájemcům o akrobatické létání – kde začít, kam jít, co musí umět/vědět/znát?

Základem je výcvik soukromého pilota, až po něm může dotyčný získat kvalifikaci ACR. Určitě to všichni můžou vyzkoušet, ať už v Karlových Varech nebo jinde, kde tyto výcviky poskytují. Já jsem měl dlouhou dobu představu o tom, že akrobatický pilot musí mít nutně nalétáno hodně hodin, což vlastně není tak úplně pravda a začít létat „kotrmelce“ se dá už celkem brzo. Bohužel finanční náročnost je poměrně veliká, a tak je potřeba zvážit i tuhle stránku věci.

Akrobatický let - Michal Tvrzník

4) Obecně máš létání jako koníček, nebo se tím i živíš?

V současné době dokončuju výcvik ATPL a doufám, že mě létání začne živit. Nikdy jsem si nedokázal představit lepší práci, která by mě naplňovala více, než právě létání.

5) Jak je létání náročné - časově/finančně?

Konkrétně u akrobacie časová náročnost hodně záleží na individuálním přístupu každého. Dle mého názoru je dobré počítat alespoň hodinu měsíčně aby z toho člověk nevyšel, s přípravou na závody pak rostou jak čas, tak finanční náročnost.

6) Na jakých letištích a s jakými letadly létáš?

Na akrobatickou sezónu se připravuji v Leteckém klubu Karlovy Vary na Zlínu 50M, patřící Aeroklubu ČR, se kterým budu letos létat v kategorii Intermediate. Dále létám na Zlínu 526 v plzeňském spolku Classic Trainers a v královehradecké škole DSA jsem létal 3 roky právě výše zmíněný výcvik ATPL, převážně na Cessnách a na konci výcviku také na dvoumotorovém Piper Seneca.

Akrobatický let Karlovy Vary

7) Na jaký nejděsivější a naopak nejpříjemnější zážitek z létání si vzpomeneš?

Musím zaklepat, že jsem těch krizových situací v letadle naštěstí moc neměl, pouze drobnosti. Nejpříjemnější pak byly chvíle, jako první sólo let, první akrobatický let nebo loňské první místo na MČR v Břeclavi v kategorii Sportsman.

8) Bylo Ti někdy v letadle špatně?

Co si pamatuji, tak špatně mi bylo jen při prvních pár tréninkových letech v Karlových Varech, jinak když člověk letadlo řídí sám, špatně mu nebývá, protože letadlo „cítí“ skrz řízení.

9) Jaký akrobatický prvek máš nejraději, a který Ti naopak dělá největší problém?

V současné době bojuji s prvky, které přišly s přestupem do vyšší kategorie, takže tlačené (se záporným přetížením) výkruty do kruhu nebo třeba pády. Nedokážu asi říct, že by byl nějaký prvek můj nejoblíbenější. Akrobacie a s ní spojená možnost pohybovat se v třírozměrném prostoru je krásná a výsledný pocit z dobře odlétané sestavy je pomyslná třešnička na dortu.

Akrobaticky let Moravska Trebova

10) Jaký máš názor na ženy - piloty?

V zásadě kladný, většina žen, které jsem v letectví poznal měla třeba o trochu jiný přístup k létání, ale o to více u nich byla znatelná přesnost a pečlivost, která může nám mužům občas chybět.

11) Kdo je Tvůj vzor?

V průběhu toho co létám jsem potkal mnoho lidí, kteří mě nějakým způsobem ovlivnili a předali část z jejich znalostí a tím se pro mě staly vzory. Určitého člověka, kterému bych se chtěl vyrovnat nemám, protože věřím, že si každý musí zvolit svoji cestu, kterou se vydá a nejde jednoduše kopírovat cestu, kterou se vydal někdo před vámi.

12) Kam chceš v létání směřovat, kam to chceš dotáhnout?

V tuhle chvíli bych hlavně rád navázal na úspěšnou minulou sezónu v nové kategorii. Dalším úkolem bude zajistit si práci a pokud by se podařilo dál rozvíjet mé působení v Plzni na Zlínu 526, případně v budoucnu na dalších typech, bylo by to také určitě fajn. Hlavně aby mi létání i do budoucna přinášelo radost tak, jako tomu bylo doteď.

13) Jaké jsou Tvoje dosavadní úspěchy v akrobatickém létání?

Největším úspěchem pro mě bylo první místo na MČR v Břeclavi v kategorii Sportsman, dále pak první místo na Mosteckém poháru, druhé místo na Karlovarském poháru a v sousedním Německu jsem skončil třetí. Na posledním závodě sezóny jsem se v kategorii Intermediate na Zlínu 50 umístil první.

Akrobaticky let

14) Co říkáš na úspěch Martina Šonky v seriálovém závodě Red Bull Air Race?

Jsem rád, že se konečně Martinovi podařilo vylítat první místo, určitě si to zasloužil a přeji mu, aby se zbytek sezóny vydařil právě tak, jako závod v Abu Dhabi a první místo bylo i v celkovém hodnocení seriálu.

Michale, děkujeme za čas, přejeme mnoho úspěchů nejen v nadcházející sezóně a třeba naviděnou 5.-7.5. na první letošní soutěži v akrobatickém létání v Mostě! :-)

Přijďte si také vyzkoušet akrobatický let a uvidíte, že je to zážitek na celý život!


Zpět na seznam článků

CHCETE PORADIT?

777 920 255


TIPY NA DÁRKY

Tipy na vánoční dárky
Dárky pro muže
Dárky pro ženy
Dárky pro zamilované
Dárky pro babičku/dědečka


DÁRKOVÝ POUKAZ OBDRŽÍTE DO 5 MINUT

Při objednání máte nožnost si zvolit zaslání dárkového poukazu emailem nebo poštou v krásné dárkové krabičce.

Sháníte dárek a nevíte, co přesně vybrat? Nevadí, využijte možnost darovat univerzální poukaz!


GARANCE 30 DNŮ NA VRÁCENÍ PENĚZ

garance vrácení peněz

Pokud nebudete se svým zážitkem spokojeni, garantujeme vám vrácení peněz.


PŘES 25 TISÍC SPOKOJENÝCH ZÁKAZNÍKŮ

Jsme největší portál na prodej leteckých zážitků v ČR. Máme přes 27 853 spokojených zákazníků.

Rádi byste se dozvěděli něco víc o tom, kdo jsme? Pak pokračujte ve čtení na stránce O nás!


ONLINE PLATBA KARTOU

platby kartou

ZAPLATIT MŮŽETE POUKÁZKAMI

poukázky logo Gallery Beta logo Benefity.cz

Nakupujte bezpečně online! U nás jednoduše vyberete zážitek, zaplatíte kartou a do 5 minut máte poukaz ve svém e-mailu. Vyřešeno!


Specialista na Letecké zážitky.cz

garance Garantujeme vaši 100% spokojenost

Pokud se rozhodnete zážitek vrátit do 30 dnů od zakoupení, vrátíme vám peníze. Více...

Buďte s námi v kontaktu:

Facebook logo Instagram logo LinkedIn logo

Napsali o nás

Impuls    MF Plus    Hospodářské noviny    Svět    Deník    E15    Aeroweb    Týden.cz   

© 2009-2024 Mavisys, s.r.o.