Něco se bohužel nepovedlo. Zkuste to prosím znovu
Děkujeme za Vaše přihlášení k odběru newsletteru. Potvrzení včetně slevového kódu už míří do Vaší e-mailové schránky.
Výhody s newsletterem
Logo Letecké zážitky

Specialisté na letecké zážitky. Jsme piloti a milujeme létání :)

Už s námi letělo 27 853 lidí

Zavolejte a poukaz máte do 5 minut! 777 920 255

Zpět

Můj první vyhlídkový let balonem

Tak jsem se konečně odhodlala a s přítelem jsme si rezervovali let balónem z Konopiště na 6.7. na šestou hodinu ranní. Musím říct, že do onoho dne jsem si říkala, že nerozumím tomu, proč lidem tyhle ranní termíny nevyhovují a svádějí urputné boje o rezervaci letů v přívětivějších odpoledních hodinách.

Když mi ale zazvonil ve 4:05 budík, hned jsem všechno pochopila. Jedním okem jsem se podívala z okna doufajíc, že uvidím minimálně tornádo, abych si zase mohla jít lehnout. Venku to bohužel vypadalo vcelku poklidně, ani jeden mráček na obzoru. Instrukce od pilota z večera zněla jasně: „Sraz v 5:30 na parkovišti u hotelu Benica.“ Tak jsme se tedy vypotáceli z postele, sbalili všechny foťáky a kamery a vyrazili na cestu.

Vyhlidkovy let balonem Konopiste

Během cesty jsme pomalu začali vidět i na druhé oko (asi i díky „rychlo kávě“ z Mekáče) a díky tomu jsme měli možnost vidět nádhernej východ slunce. To nás už trošku naladilo a začali jsme se na let balonem opravdu těšit.

Protože ale technologie vládnou světem, tak i my jsme po cestě na telefonech sledovali radar, jestli je vše tak, jak má být a jestli náš let balonem neohrožuje nějaká přeháňka. Celá Česká republika byla bez jediné přeháňky, jenom v okolí Konopiště se začal tvořit nebezpečně vypadající mrak, který bohužel místo aby se vzdaloval, tak naopak rostl a sílil. Vzápětí nám přišla od pilota další zpráva, že se sraz posouvá na 5:45.

Trošku jsme se začínali bát, že dnes neodletíme. Všechno tomu nasvědčovalo. Dorazili jsme na místo srazu ještě před půl šestou. Následovalo nekonečné čekání a uvažování nad tím, jestli poletíme nebo ne. Na parkoviště se pomalu začínala sjíždět i další auta účastníků letu balonem. Všichni vypadali pozitivně naladěni (asi neměli na telefonu aplikaci s radarovou předpovědí :-)). Chvilku před šestou se objevili i balonáři, pan pilot Jan a jeho pomocník, na jehož jméno si už bohužel nevzpomenu.

Pánové udělali „docházku“, zjistili, že nikdo nechybí, ani nepřebývá a kolona aut s „letuchtivými“ v čele s balonářema se vydala na místo startu – louku nedaleko zámku Konopiště. Zaparkovali jsme auta, vlek s balonem vjel přímo na louku a začaly přípravy, na které se všichni těšili.

Let balonem Konopiste

Piloti začali připravovat koš, plynové bomby a vše, co bylo potřeba. Nechyběly vtípky ani zajímavé informace o balonovém létání. Když byl koš připraven, pilot vytáhl telefon a začal zkoumat předpověď. Nastalo hrobové ticho. Každý se bál zeptat, ale všichni doufali, že se dnes poletí.

Let balonem - pripravy

„Kousek odtud je velkej mrak, kterej se rozrůstá, ale je možný, že stihne odejít. Musíme počkat.“ To byl verdikt pilota. Ptám se, jak dlouho můžeme čekat, kdy nejdéle můžeme odstartovat, protože vím, že balony v termice létat nesmí. „Tak v 9 hodin nejdýl musíme už bejt na zemi, takže tak ta osmá, maximálně, abychom odstartovali, jinak to nemá cenu.“

Bylo něco málo po sedmé hodině, před námi napínavá, ale nekonečná hodina čekání, hypnotizování radaru a modlení se za onen mrak, ať odejde a nebrání nám v zážitku. Piloti nic dopředu nevzdávali, povídali si s námi, snažili se nám odpovídat na všechny naše dotazy – a že jich bylo!

Pak konečně padl verdikt: „Jdeme nafouknout balon.“ Na nás všech bylo vidět, že se nám ulevilo, že vstávání ve 4 ráno nepřišlo vniveč a hrnuli jsme se doprostřed louky pomáhat s nafukováním balonu. Pomoci se ujmuli spíš pánové, my ženy jsme vytáhly foťáky a celé přípravy dokumentovaly.

Vyhlidkovy let horkovzdusnym balonem

Pak už jen bylo potřeba zjistit, jakým směrem fouká vítr, abychom věděli, kudy poletíme. Na to byl vypuštěn nafukovací balonek, který nás všechny minimálně na 10 minut zabavil – sledovali jsme ho tak dlouho, dokud nezmizel v mraku někde hodně vysoko.

Let balonem - letecke zazitky

Pak následoval nástup do koše. Letělo nás 7 a samozřejmě pan pilot. Koš balonu je uzpůsobený tak, že má dvě části, jedna je určená pro pilota a druhá pro pasažéry. Nasáčkovali jsme se tam a hurá do vzduchu! To byl pro mě asi nejkrásnější zážitek z celého letu balonem – start a to odlepení se od země. V koši jsme byli všichni docela střízlíci, proto jsme se vůbec nemačkali a měli jsme kolem sebe prostor i na fotografování.

Vyhlidkovy let balonem

Pomalu jsme stoupali a před námi se začínal otvírat pohled na krásnou benešovskou krajinu. Zámek Konopiště jsme měli jako na dlani, v dálce na Berounsku jsme zahlédli další balon – no co vám budu povídat, romantika jako blázen. Nejúchvatnější bylo to ticho, které sem tam bylo přerušeno hořákem, když pilot přitápěl. My jsme stáli přímo pod hořákem, a musím říct, že i když jsme dole klepali kosu, pod tím hořákem jsme se docela zapotili. Takže vy, kdo plánujete letět na podzim nebo v zimě, nebojte se, určitě nezmrznete!

Vyhledy - let balonem konopiste

Pilot balonu

Bohužel moc nefoukalo, pilot se snažil měnit výšku a hledal tu správnou, kde by nějaký ten vítr zavál abychom doletěli dál, ale bohužel, vítr si postavil hlavu a odmítal foukat. Nu což, kochali jsme si krásnou krajinou, viděli jsme na poli několik zajíců a srnek a po necelé hodince jsme začínali vyhlížet místo na přistání. Protože nefoukalo, nemohli jsme si příliš vybírat, jestli přistaneme na poli před nebo na poli za silnicí. Bylo to docela napínavé přistání, ale všichni jsme pilotovi 100% věřili, protože je to profík jak se patří!

Let balonem

Po celou dobu letu jsme byli samozřejmě díky vysílačce v kontaktu s kolegou, který nás pozoroval a na místo přistání dorazil pár vteřin po nás. Balon bylo potřeba usadit zpět do vleku. A to byl další zajímavý zážitek, který nás čekal. Ten koš sám o sobě váží nějakou cca půl tunu, s tím se samozřejmě nikdo tahat nechce. Takže přestože jsme už přistáli, pilot za pomoci kolegy, který byl na zemi, znovu vzlétl a nasměroval koš včetně ještě nafouknutého balonu přímo do vozíku vleku. Klobouk dolů pane pilote, za takovou přesnost!

Přistání, vyfouknutí, složení balonu

Pak se začal balon vyfukovat a smotávat. Trošku mi připomíná obří klíště - a vám? :-D Pánové zase rádi se složením balonu pomáhali... Strašně se mi líbil přístup pilota, že nám umožnil se podílet na přípravách i balení balonu. Samozřejmě nikdo nikoho do ničeho nenutil :-) Všichni chtěli pomáhat sami od sebe.

vyhlidkovy let balonem

Letani balonem

Po složení balonu následoval slavnostní křest prvoletců, což jsme byli všichni v balonu. Přistáli jsme u obce Chlístov, tudíž jsme všichni byli pokřtění jako hrabě nebo hraběnky z Chlístova. Křest probíhal ohněm, vodou a zemí. Jojo, prostě nám zapálili vlasy, polili nás šampaňským a hodili na nás kus pole! :-D Boží - boží - boží zakončení celého vyhlídkového letu balonem! Nakonec jsme ještě dostali certifikát.

Přestože jsme uletěli sotva pár kilometrů, protože vítr se s námi zrovna ten den moc nekamarádil, bylo to boží! Myslím, že mohu mluvit za celou posádku, že jsme si let balonem moc užili a moc se nám to líbilo :-) Taky jsem byla šťastná, že se mi let balonem podařilo uskutečnit hned na první rezervovaný termín.

A příště, příště poletím klidně znovu - ale navečer! Tak se třeba v koši balonu uvidíme :-)

Vaše "Hraběnka Kateřina de Chlístov"

www.leteckezazitky.cz


Zpět na seznam článků

CHCETE PORADIT?

777 920 255


TIPY NA DÁRKY

Tipy na vánoční dárky
Dárky pro muže
Dárky pro ženy
Dárky pro zamilované
Dárky pro babičku/dědečka


DÁRKOVÝ POUKAZ OBDRŽÍTE DO 5 MINUT

Při objednání máte nožnost si zvolit zaslání dárkového poukazu emailem nebo poštou v krásné dárkové krabičce.

Sháníte dárek a nevíte, co přesně vybrat? Nevadí, využijte možnost darovat univerzální poukaz!


GARANCE 30 DNŮ NA VRÁCENÍ PENĚZ

garance vrácení peněz

Pokud nebudete se svým zážitkem spokojeni, garantujeme vám vrácení peněz.


PŘES 25 TISÍC SPOKOJENÝCH ZÁKAZNÍKŮ

Jsme největší portál na prodej leteckých zážitků v ČR. Máme přes 27 853 spokojených zákazníků.

Rádi byste se dozvěděli něco víc o tom, kdo jsme? Pak pokračujte ve čtení na stránce O nás!


ONLINE PLATBA KARTOU

platby kartou

ZAPLATIT MŮŽETE POUKÁZKAMI

poukázky logo Gallery Beta logo Benefity.cz

Nakupujte bezpečně online! U nás jednoduše vyberete zážitek, zaplatíte kartou a do 5 minut máte poukaz ve svém e-mailu. Vyřešeno!


Specialista na Letecké zážitky.cz

garance Garantujeme vaši 100% spokojenost

Pokud se rozhodnete zážitek vrátit do 30 dnů od zakoupení, vrátíme vám peníze. Více...

Buďte s námi v kontaktu:

Facebook logo Instagram logo LinkedIn logo

Napsali o nás

Impuls    MF Plus    Hospodářské noviny    Svět    Deník    E15    Aeroweb    Týden.cz   

© 2009-2024 Mavisys, s.r.o.