Něco se bohužel nepovedlo. Zkuste to prosím znovu
Děkujeme za Vaše přihlášení k odběru newsletteru. Potvrzení včetně slevového kódu už míří do Vaší e-mailové schránky.
Výhody s newsletterem
Logo Letecké zážitky

Specialisté na letecké zážitky. Jsme piloti a milujeme létání :)

Už s námi letělo 27 853 lidí

Zavolejte a poukaz máte do 5 minut! 777 920 255

Zpět

5 významných žen letectví, o kterých jste možná ještě neslyšeli, ale měli byste

Žen, které si v letectví získaly respekt společnosti, je nespočet, ale je i spousta těch, o kterých se v takové míře nemluví. Přesto by si to zasloužily. Vybrali jsme pět z nich, jejichž příběh stojí za to si přečíst.
 

LILLIAN BOYER

 
Lillian Boyer
Lillian Boyer na začátku své kariéry v roce 1922
 
Lillian Boyer byla jednou z nejznámějších kaskadérek 20. let. Svou kariéru započala jako amatérská, letecká performerka, ale rychle se stala profesionálkou. Už při svém druhém letu předvedla chůzi po křídlech letícího letadla, což byla naprostá senzace a pořadatelé leteckých dnů věděli, že podobné ukázky přivedou na akci spousty diváků.
 
V letech 1921 až 1928 byla zaměstnána na plný úvazek jako artistka na letadle. Cestovala po celém USA a předváděla své umění na různých veřejných akcích. Mezi její charakteristické triky patřily vis z letadla za kotníky nebo třeba skok z jednoho letícího letadla na druhé. Její úspěšnou kariéru ukončily nové přísné regulace a v roce 1929 ji tak byla nucena ukončit.
 
Lillan při jednom ze svých vystoupení
Lillian při jednom ze svých vystoupení

 

WILLA BEATRICE BROWN - první pilotka afroameričanka

 
Willa Brown před letem
První afroamerická držitelka CPL 
 
Willa Beatrice Brown, učitelka a sociální pracovnice z Kentucky, která se jednoho dne, ve svých 28 letech, rozhodla, že se stane pilotkou. Svůj výcvik započala roku 1934 a o tři roky později se stala první Afroameričankou v USA vlastnící licenci CPL. Následně získala primát i coby první afroamerická důstojnice v Civil Air Patrol a věnovala se tréninku budoucích pilotů armádního letectva Spojených států.
 
Willa ve své uniformě
Nejen Pin Up girls popíjely Coca Colu.
 
Ke svému prvotnímu povolání - učitelství se ale částečně vrátila prací ve státních školách a spolu se svým manželem dokoknce založila leteckou školu - The Coffey School of Aeronautics – kde společně podporovali letecké vzdělání všech zájemců bez rasového rozdílu.
 

ANNY DIVYA - nejmladší pilotka dopravního letadla

 
Anny v uniformě pilotky
 
 
Anny Divya se proslavila jako v současnosti nejmladší pilotka dopravních letadel na světě. Své vášni pro letectví propadla už v 17 letech. Tehdy se zapsala do letecké školy v indickém městě Pathánkót, kde získala pro své studium stipendium a za dva roky absolvovala. Přiznala, že před začátkem studií nikdy letadlem neletěla, protože si to její rodina nemohla dovolit. Rodina ji ovšem v jejím cíli velmi podporovala.
 
Anny Divya - nejmladší pilotka Boeingu 777
 
Dnes již jako pilotka Boeingu 777 podporuje svou rodinu ona - rodičům pořídila důstojný dům a svým sourozencům pomáhá financovat studia v zahraničí.
 

JACQUELINE COCHRAN– první vosa

 
Jacqueline Cochran s modelem letadla
Jacqueline s modelem
 

V šesti letech začala pracovat v prádelně a od té doby vystřídala množství zaměstnání, než našla své poslání v letectví. V roce 1920 se provdala za Roberta Cochrana, to jí bylo pouhých 14 let, a porodila syna, který bohužel v roce 1925 zemřel. Manželství se rozpadlo dva roky na to, Robertovo jméno si ale ponechala.

 
Jacqueline na letišti ve 40. letech
Jacqueline pózující na letišti ve 40. letech
 
Psal se rok 1932, kdy se ve svých 26 letech naučila létat. V roce 1935 se stala první ženou soutěžící v Bendix Trophy Race a v roce 1938 ji i vyhrála. Během druhé světové války byla první ženou, která přeletěla bombardérem přes Atlantický oceán. Stála za vznikem programu Women Airforce Service Pilots (WASP), ve kterém ženy během 2. světové války plnily nebojové mise (od transportu různého nákladu přes přepravu letadel k bojovým jednotkám po výcvik dalších pilotů).
 

BEATRICE SHILLING - vědkyně-motorkářka

 
Beatrice Shilling na motorce
Beatrice měla slabost pro motorky, zásadně ovšem ovlivnila letecké bitvy Královského letectva
 
Přestože největší vášní Beatrice Shilling byly motorky, její velký přínos letectví jakožto elektroinženýrky je nesporný. Už jako malá se rozhodla, že svůj život zasvětí technice. Přestože se to v té době nenosilo, začala aktivně studovat technologie na Victoria University of Manchester. Zde, v roce 1932, absolvovala s vyznamenáním fakultu elektrotechniky. 
 
Beatrice Shilling - uprostřed
Beatrice na skupinové fotografii - uprostřed
 
Její vynález ovlivnil vzdušné bitvy druhé světové války a zachránil nespočet lidských životů na straně britského Královského letectva, které mělo na rozdíl od Luftwaffe jeden velký problém. U motorů Merlin Rolls-Royce, které poháněly Spitfire a Hurricane, docházelo při obratech s negativním G k zaplavování karburátoru palivem – jednoduše, když tato situace nastala, motor se zastavil a stroj na pár drahocenných vteřin ztratil výkon. Beatrice v té době pracovala jako vedoucí technická důstojnice a přední specialista na karburátory letadel v Royal Aircraft Establishment.
Jejím řešením bylo vložit membránu do přívodu paliva, která zabránila přílišnému přísunu paliva do karburátoru. Tomuto opatření se přezdívá, možná trochu nelichotivě, ‘‘dírka slečny Shillingové‘‘.

Zpět na seznam článků

CHCETE PORADIT?

777 920 255


TIPY NA DÁRKY

Tipy na vánoční dárky
Dárky pro muže
Dárky pro ženy
Dárky pro zamilované
Dárky pro babičku/dědečka


DÁRKOVÝ POUKAZ OBDRŽÍTE DO 5 MINUT

Při objednání máte nožnost si zvolit zaslání dárkového poukazu emailem nebo poštou v krásné dárkové krabičce.

Sháníte dárek a nevíte, co přesně vybrat? Nevadí, využijte možnost darovat univerzální poukaz!


GARANCE 30 DNŮ NA VRÁCENÍ PENĚZ

garance vrácení peněz

Pokud nebudete se svým zážitkem spokojeni, garantujeme vám vrácení peněz.


PŘES 25 TISÍC SPOKOJENÝCH ZÁKAZNÍKŮ

Jsme největší portál na prodej leteckých zážitků v ČR. Máme přes 27 853 spokojených zákazníků.

Rádi byste se dozvěděli něco víc o tom, kdo jsme? Pak pokračujte ve čtení na stránce O nás!


ONLINE PLATBA KARTOU

platby kartou

ZAPLATIT MŮŽETE POUKÁZKAMI

poukázky logo Gallery Beta logo Benefity.cz

Nakupujte bezpečně online! U nás jednoduše vyberete zážitek, zaplatíte kartou a do 5 minut máte poukaz ve svém e-mailu. Vyřešeno!


Specialista na Letecké zážitky.cz

garance Garantujeme vaši 100% spokojenost

Pokud se rozhodnete zážitek vrátit do 30 dnů od zakoupení, vrátíme vám peníze. Více...

Buďte s námi v kontaktu:

Facebook logo Instagram logo LinkedIn logo

Napsali o nás

Impuls    MF Plus    Hospodářské noviny    Svět    Deník    E15    Aeroweb    Týden.cz   

© 2009-2024 Mavisys, s.r.o.