Něco se bohužel nepovedlo. Zkuste to prosím znovu
Děkujeme za Vaše přihlášení k odběru newsletteru. Potvrzení včetně slevového kódu už míří do Vaší e-mailové schránky.
Výhody s newsletterem
Logo Letecké zážitky

Specialisté na letecké zážitky. Jsme piloti a milujeme létání :)

Už s námi letělo 27 853 lidí

Zavolejte a poukaz máte do 5 minut! 777 920 255

Zpět

Od ledna povinné pilotní průkazy na drony a RC modely

Již na přelomu roku se mění legislativa spojená s provozováním dronů a rádiem řízených modelů letadel, vrtulníků a dalších. V platnost tak vstupuje úplně nová baterie předpisů z dílny Evropské agentury pro bezpečnost v letectví – EASA, která se týká každého, kdo má doma dron či si ho plánuje pořídit, ale zajímat to bude i všechny ty, kteří plánují letos někomu udělat radost a pořídit mu dron pod stromeček. Právě pro vás jsme nově připravili kurz pro přípravu na teoretické zkoušky pro získání pilotního průkazu na dron na Úřadě pro civilní letectví (ÚCL).

Létání s dronem

Jen vypustit dron do vzduchu nestačí

I Ježíšek musí mít piloťák na dron!

Nevíme jak u vás, ale všude tam, kde Ježíšek doručuje dárky dronem a tím pádem vstupuje do vzdušného prostoru pod gescí pravidel evropské agentury EASA, platí i pro něj nová pravidla, protože EASA je v tomto neoblomná a výjimku se vyjednat nepodařilo. Výhodou Ježíška je jistá nepolapitelnost a aktivní využívání technologií „stealth“, kterou ale běžný „dronař“ nemá:-)

Ne, teď vážně, pravdou je, že počínaje lednem 2021, každý pilot nebo chcete-li operátor drona, modelu či jiného bezpilotního prostředku těžšího než 250 gramů nebo pokud dron veze kamerku či mikrofon a pak je jedno jak je těžký (a není to hračka), musí mít nově pilotní průkaz na dron a být zaregistrovaný jako provozovatel dronu.

Plánujete-li tedy pořídit někomu dron jako dárek pod stromeček zbystřete, protože drony přestávají být tak úplně hračkami a začínají se v rámci vyšší bezpečnosti profesionalizovat. Tím stoupají i nároky na piloty dronů, kteří nově musí absolvovat zkoušky na Úřadu pro civilní letectví (ÚCL).

Jak probíhají zkoušky na Úřadu pro civilní letectví?

Pokud to tedy s drony myslíte vážně a nechcete riskovat střet se zákonem, chcete se sebevzdělávat a zvýšit tak bezpečnost svou i osob kolem, musíte získat pilotní průkaz na dron od Úřadu pro civilní letectví.

Pilotní průkaz na dron vám ÚCL vydá, pokud úspěšně absolvujete teoretický test sestávající ze 40 otázek. Jedná se online test na stránkách ÚCL, který naleznete zde: https://dron.caa.cz/pilots

Otázky v testu pokrývají následující témata:

  • letecká bezpečnost a bezpečnost provozu dronů
  • ochrana před protiprávními činy
  • omezení vzdušného prostoru a pravidla s tím spojená, která platí pro provoz dronu
  • letecké předpisy
  • omezení lidské výkonnosti
  • provozní postupy
  • obecné znalosti o bezpilotních systémech
  • ochrana soukromí a ochrana údajů
  • pojištění dronů

Z výše uvedených témat vyplývá, že metoda pokus omyl asi nebude úplně efektivní, pokud již nemáte nějaké předchozí zkušenosti z létání se skutečnými letadly či vrtulníky. Piloti velkých letadel mají v tomto jistou výhodu, ale i tak mají drony svá specifika. Právě proto jsme připravili kurz „Pilotní průkaz na dron“.

Filozofie ÚCL, resp. agentury EASA je taková, že když létáte s dronem, pořád sdílíte stejný vzdušný prostor jako klasická letadla a vrtulníky, tudíž byste měli znát alespoň ten nejdůležitější derivát informací, jako musí znát a ovládat piloti klasických letadel, se kterými se můžete ve vzduchu potkat. Resp. se naučíte, jak se s nimi pokud možno nepotkat:-)

Znalost těchto základů prokážete před ÚCL právě složením online teoretického testu a na jeho základě vám ÚCL vydá pilotní průkaz na dron.

Jak se na testy pro získání pilotního průkazu na dron připravit?

Protože, zejména pro člověka letectvím nepolíbeného, jsou témata výše velká neznámá, vřele doporučujeme absolvovat přípravný kurz, který vás na zkoušky připraví.

Ve spolupráci s odborníky na drony z letecké školy jsme dali dohromady přípravný kurz pro piloty dronů s důrazem na praktické využití nabitých informací a vyladili jsme ho tak, abyste po jeho absolvování zvládli zkoušky na Úřadu pro civilní letectví levou zadní.

Jak získat pilotní průkaz na dron?

  1. Buď se samostudiem naučíte teorii spojenou s provozováním dronu a projdete obsah seznamu témat od leteckých předpisů, přes meteorologii až po lidskou výkonnost či provozní postupy nebo se přihlásíte do přípravného kurzu pro získání pilotního průkazu na dron
  2. Zaregistrujete se k online testu na stránkách ÚCL zde: https://dron.caa.cz/pilots

  3. Složíte test, sestávající ze 40 otázek
  4. Po úspěšném absolvování obdržíte od ÚCL emailem pilotní průkaz

Jak se stát provozovatelem dronu?

S novou předpisovou základnou vstupuje v platnost ještě jedna povinnost pro majitele, resp. provozovatele dronů, a to označit všechny své drony, RC modely či jiné bezpilotní prostředky registrační značkou, přidělenou Úřadem pro civilní letectví.

Na své drony musíte umístit štítek s vaší „SPZtkou“ nebo jí musíte na dron/model napsat. Malou útěchou může být, že na všechny své stroje budete dávat SPZtku stejnou.

Tato registrační značka pak slouží k identifikaci dronů a modelů v případě kontroly, nehody či jiné mimořádné události.

Na tomto místě je možná vhodné uvést, že by se mohlo zdát a možná vás to napadlo, že je něco takového naprosto nevymahatelného a v praxi nekontrolovatelného, že asi nebudou létat nikde policejní drony a ověřovat nalepené SPZtky dronů. To se asi skutečně dít nebude, nebo alespoň zatím… Nicméně veškerá případná rebelie končí v případě nehody, kdy vám všechny prohřešky odpovědné orgány sečtou a pokud budete mít dron pojištěný, což opravdu doporučujeme, vaše pojišťovna vám nebude za způsobenou škodu plnit. Zkrátka, předpisy hovoří jasně. Celé letectví je postavené na striktním vyžadování předpisů v zájmu bezpečnosti a možná i díky tomu a respektu k dodržování předpisů a nařízení se letectví těší takové vysoké míře bezpečnosti. Chtě nechtě jsme i my dronaři součásti letectví a nezbývá než tuto filozofii přijmout.

Natáčení s dronem

Létání s dronem může přinést i podobné úchvatné záběry. Má to ale svá pravidla, která je třeba dodržet.

Kde získat „SPZtku“ na dron?

Jako provozovatel bezpilotního systému, dronu či modelu se zaregistrujete na stránkách ÚCL zde: https://dron.caa.cz/operators

Po vyplnění a odeslání formuláře obdržíte emailem od Úřadu pro civilní letectví vaší registrační značku, kterou nalepíte či napíšete na své drony.

Udělejte radost, darujte kurz "Pilotní průkaz na dron! k Vánocům

Pro všechny zájemce o pilotní průkaz na dron, pro všechny, kdo mají doma dron či ho plánují pořídit, pro všechny ty, kdo plánují dron darovat na Vánoce jsme dali dohromady kurz pro přípravu na zkoušky pro získání pilotního průkazu na dron.

Kurz vedou zkušení „dronaři“, kteří jsou zároveň i piloty klasických velkých letadel, létáním žijí a rádi se o své zkušenosti podělí s vámi.

Společně tak projdete oblasti nezbytné pro bezpečné řízení dronu, aby vás jak u zkoušek, tak zejména pak ve vaší praxi nic nezaskočilo.

Více informací o kurzu  „Pilotní průkaz na dron“ najdete zde.

 


Zpět na seznam článků

CHCETE PORADIT?

777 920 255


TIPY NA DÁRKY

Tipy na vánoční dárky
Dárky pro muže
Dárky pro ženy
Dárky pro zamilované
Dárky pro babičku/dědečka


DÁRKOVÝ POUKAZ OBDRŽÍTE DO 5 MINUT

Při objednání máte nožnost si zvolit zaslání dárkového poukazu emailem nebo poštou v krásné dárkové krabičce.

Sháníte dárek a nevíte, co přesně vybrat? Nevadí, využijte možnost darovat univerzální poukaz!


GARANCE 30 DNŮ NA VRÁCENÍ PENĚZ

garance vrácení peněz

Pokud nebudete se svým zážitkem spokojeni, garantujeme vám vrácení peněz.


PŘES 25 TISÍC SPOKOJENÝCH ZÁKAZNÍKŮ

Jsme největší portál na prodej leteckých zážitků v ČR. Máme přes 27 853 spokojených zákazníků.

Rádi byste se dozvěděli něco víc o tom, kdo jsme? Pak pokračujte ve čtení na stránce O nás!


ONLINE PLATBA KARTOU

platby kartou

ZAPLATIT MŮŽETE POUKÁZKAMI

poukázky logo Gallery Beta logo Benefity.cz

Nakupujte bezpečně online! U nás jednoduše vyberete zážitek, zaplatíte kartou a do 5 minut máte poukaz ve svém e-mailu. Vyřešeno!


Specialista na Letecké zážitky.cz

garance Garantujeme vaši 100% spokojenost

Pokud se rozhodnete zážitek vrátit do 30 dnů od zakoupení, vrátíme vám peníze. Více...

Buďte s námi v kontaktu:

Facebook logo Instagram logo LinkedIn logo

Napsali o nás

Impuls    MF Plus    Hospodářské noviny    Svět    Deník    E15    Aeroweb    Týden.cz   

© 2009-2024 Mavisys, s.r.o.